"De meeste mensen deugen" - R.B.


Ik vraag me af hoeveel leugens er rond gaan? Hoeveel overheden liegen over wat er effectief gaande is in hun land? Ik las onlangs het artikel over dat de dodencijfers in China, gelinkt aan het coronavirus, zouden ondergewaardeerd zijn. Wel, dat een grote 3 300 sterfgevallen in een land met meer dan 1 300 miljard mensen heel weinig is, valt niet te loochenen. Maar misschien hadden ze gewoon enorm veel discipline, misschien was het een doofpotoperatie, wie weet het? 


Onze overheid heeft de handen in het haar over het begrotingstekort die explodeert om de economische gevolgen van de coronacrisis te beperken, MAAR hebben wel net 3 miljoen euro vrijgemaakt voor extra trajectcontroles? (en ja, ik weet dat dat op Vlaams niveau is en ze elk hun budgetten hebben maar toch ?????) 


De meeste mensen deugen


Eén van de grootste leugens uit de vorige eeuw is te lezen in de proloog van het boek ‘de meeste mensen deugen’ geschreven door Rutger Bregman (historicus en opiniemaker). De Blitz en de bombardementen op Nazi-Duitsland. Volgens Gustave Le Bon daalt de mens, in noodsituaties, op de ladder van de beschaving. Er zou dan alleen paniek en geweld optreden en mensen zouden hun ware natuur blootleggen. Zoals vele machthebbers (of machtwillers) had ook Hitler dit boek uitgespit van proloog tot bibliografie. Het plan was duidelijk, de Britse wil tot verzet breken. En toen begon het,  september 1940. 


De Blitz en zijn vervolg 


De Blitz ging de geschiedenis is als een periode van een wonderlijke kalmte bij het Britse volk. De ‘stiff upper lip’. Le Bon zat er volledig naast, noodsituaties bracht het beste van de mens naar boven. En daar begon de militaire discussie bij de Britten, wat met die vloot bommenwerpers die zij in handen hadden? Toen Frederick Lindemann aka Lord Cherwell (boezemvriend van Churchill) een hoop psychiaters naar de meest gebombardeerde steden stuurde stond geschreven wat men als wist: ‘er was geen bewijs voor een verzwakking van de moraal’. Maar Lindemann had al een besluit gemaakt over zijn bombardementen en schreef een compleet andere memo. En met deze leugen lieten meer dan 25 000 duitsers het leven, geen vrouw of kind werd gespaard. 


Hoe transparant zijn overheden tegenover ons? In het dagelijkse leven en in deze coronasituatie? Hoezo hebben ze opeens zoveel doden vergeten meetellen? Ik snap er niets meer van en kan oprecht niets meer lezen zonder er 2 (of veel meer) keer bij stil te staan. Als ik jullie één tip mag geven: zoek op, vraag meer, wordt kritischer.

Britse humor tijdens de Blitz.



(boektip)


Bronnen

https://www.focus-wtv.be/nieuws/6-nieuwe-trajectcontroles-west-vlaanderen

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200402_04910395

https://nl.wikipedia.org/wiki/China

Reacties