Blame someone else.


Het zonnebokprincipe. Volgens Wikipedia is het woord afkomstig uit een voorschrift van de wet van Mozes. De priester belaadde een bok met alle zonden van het volk (typisch mensen..) om die erna los te laten in de woestijn. De schuld op iets of iemand anders schuiven zorgt ervoor dat we ons gevoel van mislukking kwijt zijn, we voelen onszelf beter. Die iets of iemand hoeft daarvoor niet schuldig te zijn. 


In deze complete coronacrisis valt niet te loochenen dat elke persoon met Chinese-roots de zondebok werd. Mensen werden gediscrimineerd, buitengesloten en ontweken. Ik zelf betrapte me erop om toch even bang te worden toen de Chinese man binnenstapte in de wachtzaal van de huisarts. 


Heksen

Dit fenomeen herhaalt zich in de geschiedenis keer op keer (maar nu gelukkig minder extreem). De heksenvervolgingen zijn hier een voorbeeld van. Zij kregen de schuld voor zieke dieren, misoogsten, ziekten, zelf impotentie en uitblijvende conceptie werd aan hen toegeschreven. Geleerden schreven boeken over foltertechnieken en kenmerken voor en van heksen. Hoe meer geleerden er afstudeerden, hoe onmenselijker het recht. 


Joden

Ook joden staan bovenaan de lijst zondebokken. Zowel tijdens de pest (doordat zij minder snel ziek werden) als tijdens Nazi-Duitsland werden zij de zondedragers. Tijdens de pest werden zij ervan beschuldig de ziekte veroorzaakt te hebben door onder andere waterputten en bronnen te vergiftigen. En ik denk dat iedereen ondertussen wel weet wat we bedoelen met de Holocaust. Ik ging opzoek naar de oorzaak hiervan maar vond alleen speculaties. Niemand weet precies wat Hitlers joden-haat zo heeft laten groeien. 

*boektip: De Heksenhamer - Heinrich Kramer (boektip)

Jeanne d'Arc : vervolgt voor ketterij, ze zou stemmen horen van de duivel. 

"Si je n’y suis pas, Dieu m’y mette et si j’y suis, Dieu m’y tienne. Je serais la plus dolente de tout le monde si je savais ne pas être en la grâce de Dieu"
bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeanne_d%27Arc
https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_heksenvervolging
https://nl.wikipedia.org/wiki/Heksenhamer
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jodenvervolgingen_na_de_Zwarte_Dood
https://nl.wikipedia.org/wiki/Holocaust
https://nl.wikipedia.org/wiki/Heksenjacht
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zondebok

Reacties

  1. Leuk dat je een link legt met de lessen RZL. De boekentip neem ik zeker mee!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten