Funny. Isn't it?


Ik kan me van de gedachte niet weerhouden hoe grappig het is dat winkelbedienden, vuilnisophalers, pakjesbezorgers, buschauffeurs… die voor de coronasituatie vaak met weinig respect behandeld werden, nu helden zijn. Pas nu beseft men dat deze hard werkende individuen cruciaal zijn in onze samenleving. Dit zijn degene die zorgen voor volle rekken, een lege vuilnisbak en onze hebbe-dingetjes van bol.com. 


Belgische volksheld 


Het lijkt misschien vergezocht maar is dit niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld Hendrik Geeraert? De Belgische volksheld. Hendrik werd een volksheld doordat hij in oktober 1914 het Duitse leger een halt toeriep door de sluizen in Nieuwpoort te openen. Hendrik was toen 51 jaar. Zoon van een schipper en een huishoudster. Hij erfde het beroep van zijn vader over, schipper, een beroep met weinig aanzien. 51 jaar lang werd deze man hoogstwaarschijnlijk met weinig aanzien ontvangen tot hij een volksheld werd. 


Sophie Scholl


Hetzelfde geldt voor Sophie Scholl, een doorsnee studente waarvan, als ze niet ten dood was veroordeeld door het verspreiden van de pamfletten van de verzetsgroep Weisse Rose, haar levensverhaal nooit was verfilmd . 


Ook de minder bekende Aitzaz Hasan is hier een voorbeeld van. Deze 15 jarige jongeman liet het leven toen hij een zelfmoordterrorist wilde stoppen die het had gemunt op zijn school. Hij redde hierbij meer dan 2 000 studenten. 


Met deze voorbeelden wil ik duidelijk maken dat je niet enkel mensen met respect en lof moet behandelen nadat ze een heldendaad hebben vertoont. Het is belangrijk om iedereen altijd en overal te respecteren, je weet nooit dat die ene persoon op een dag jouw leven redt. 

*filmtip: Sophie Scholl - die letzten Tage


Reacties