When the people take over.


De mondmaskers. Je ziet ze momenteel overal, het wordt een echt modefenomeen en een  bezigheidstherapie. Ze zijn dan ook al op veel plaatsen verplicht, in sommige zaken, het openbaar vervoer, … . Sommige mensen kregen er zelf in de brievenbus van de gemeente, maar heus niet iedereen. Mondmaskers zouden wel eens enorm kunnen helpen, als je logisch redeneert dan zouden ze die toch overal verplicht moeten maken? Het coronavirus verspreid zich via de neus en de mond. En wat bedek je met een mondmasker? Inderdaad, beide lichaamsdelen. 

Als de overheid het niet meer in handen heeft 
We kregen van de overheid veel tegenstrijdige waarheden voorgeschoteld omtrent deze bescherming, maar ook niets concreets. En wat doet het volk als de overheid het niet meer in handen heeft? We nemen het over! De Belg toonde de laatste twee maanden massaal burgerinitiatieven, waaronder enorm veel mondmaskers-makende. Het initiatief van de MAAKbar in Leuven is daar één van. Toen de oproep voor vrijwilligers en fietskoeriers gelanceerd werd, kregen ze massale respons. Honderden vrijwilligers zetten zich in voor het maken van deze mondmaskers. 

De tweede wereldoorlog en haar verzetslieden 

Het is niet de eerste keer dat het volk op eigen initiatief situaties probeert te verhelpen. In de tweede wereldoorlog toen onze overheden richting Londen trokken, stonden de burgers op in de vorm van onderandere verzetsgroepen. De Witte Brigade is één van de meeste bekende in België. Zij hielden zich bezig met het verspreiden van anti-Duitse propaganda, lijsten bijhouden van collaborateurs en het organiseren van manifestaties op belangrijke Belgische data. Van de 3750 gekende leden lieten 400 het leven. Maar ondanks deze grote verliezen was hun invloed aanzienlijk.



(bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_Brigade , https://www.maakbar.org/index.php/nl/leuven-helpt-mondmaskers)  

Reacties

  1. Dag Joyca

    Ik vond het maken van de mondmaskers zo vanzelfsprekend, dat ik er niet echt meer bij stil stond dat dit vooral gebeurde omdat de regering niet in actie kwam. Leuk dat je ook terug kijkt naar de tweede wereldoorlog, waar ook verzetsgroepen waren zoals de witte brigade.

    Groeten
    Loena

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten